- Noord-Korea is bezig aan de bouw van een muur aan de grens met China.
- Toen het land zich onlangs realiseerde dat de bouw niet op schema ligt, heeft het volgens Radio Free Asia getrouwde vrouwen gedwongen ingezet als arbeiders.
- Noord-Koreanen zijn boos over de gedwongen arbeid en menen dat de grensmuur nutteloos is, zeggen bronnen van Radio Free Asia.
Noord-Korea loopt achter met de bouw van een muur aan de grens met China – en dwingt nu getrouwde vrouwen om cementblokken te maken voor het project. Dat meldt Radio Free Asia.
Het regime wil volgens Radio Free Asia, een non-profit nieuwssite met steun van de VS, dat een muur van twee meter hoog met schrikdraad in de provincie Ryanggang af is op 10 oktober, de verjaardag van de Communistische Partij.
Aanvankelijk was Noord-Korea van plan om militairen en jongeren als arbeiders in te zetten, maar volgens anonieme bronnen van Radio Free Asia kwamen de autoriteiten tot het besef dat er meer arbeidskrachten nodig waren om de muur op tijd te voltooien.
Daarom kregen getrouwde vrouwen in het gebied, variërend in leeftijd van 20 tot 70, het bevel om tien blokken cement per dag te produceren voor de muur tot de ‘Dag van de Oprichting van de Partij’, meldt de site.
Gedwongen arbeid is gebruikelijk in Noord-Korea, maar dit geval heeft volgens de bronnen van Radio Free Asia toorn gewekt onder bewoners van de regio.
"Mensen klagen dat de autoriteiten broze oude vrouwen van in de 60 hard werk laat doen", aldus een bron tegen Radio Free Asia.
"Mensen hebben kritiek op de autoriteiten en zeggen: 'Zelfs tijdens de noodsituatie met het coronavirus steken mensen nog steeds de rivier over en riskeren ze hun levens om te smokkelen. Zelfs als ze de muur bouwen, hoe kan die mensen ervan weerhouden om de rivier over te steken?'", aldus de bron.
Een andere bron zei tegen Radio Free Asia dat sommige vrouwen die zijn gerekruteerd voor het project boos zijn over het gedwongen werk, en klagen dat de muur "nutteloos" is omdat smokkelaars altijd een manier vinden om de grens over te steken.
Strenge grensbewaking
Noord-Korea heeft een grens met China van ruim 1.400 kilometer lang. De buurlanden worden gescheiden door twee rivieren: de Tumen en de Yalu.
De Yalu-rivier is het smalst bij Hyesan, de grootste stad van de provincie Ryanggang, waar de muur wordt gebouwd. In dat gebied komt veel smokkel voor, van allerlei goederen van voedsel tot televisies tot opname-apparatuur, meldt Daily NK, een nieuwssite in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.
Smokkel is geïntensiveerd in de regio sinds Noord-Korea begin 2020 zijn grenzen sloot wegens groeiende zorgen over de coronapandemie.
De dictatuur heeft te lijden onder een "grote" coronacrisis en voedseltekorten die hebben geleid tot sterke prijsstijgingen, heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un dit jaar erkend.
De muur in Ryanggang is slechts een van de strenge maatregelen die het regime heeft afgekondigd om de grens te beschermen.
Sinds de grenzen zijn gesloten heeft Noord-Korea veiligheidsmaatregelen in de provincie versterkt door speciale militaire eenheden in te zetten om de grens te helpen bewaken, meldde Daily NK in juni. Bovendien heeft het regime al een bevel uitgevaardigd om mensen die illegaal de grens oversteken dood te schieten. Ook werden in 2020 landmijnen geplaatst in het gebied.
Nu willen de Noord-Koreaanse autoriteiten dat de muur in Ryanggang voor de verjaardag van de partij voltooid is, zodat ze grensbewaking kunnen reorganiseren en de speciale militaire eenheden kunnen terugroepen voor hun wintertraining, aldus Daily NK.
Aan de overkant van de grensrivier heeft China de afgelopen jaren ondertussen ook de bewaking van de grens met Noord-Korea opgeschroefd. Volgens Forbes heeft China een militaire basis gevestigd ten zuidwesten van Ryanggang.
Lees meer over Noord-Korea:
- Dit gebeurt er als een Noord-Koreaanse atoombom op Amsterdam valt
- Waarom Noord-Koreanen vaak huilen op foto’s met Kim Jong-un, volgens hoogleraar Remco Breuker
- Van de Pyonyang Touch tot de Azalea 3: smartphones die Noord-Koreanen wel mogen gebruiken
- Het mysterieuze leven van de 3 vermeende kinderen van Kim Jong-un